woensdag 1 oktober 2008

Hollanddag in NL

Leuk om één dagje Tukker te zijn…………………De Holland Club in Holland

Elk jaar wordt er voor de leden van de onze Holland Club die in de zomer in Nederland zijn een gezellig dag georganiseerd. Zo ook deze zomer. De bijeenkomst vond plaats in Twente. De organisatoren hadden een strak programma voor de Hollanddag opgesteld. Men moest volgens het programma om 10.29 uur stipt aanwezig zijn!!! Alle 25 deelnemers waren op tijd en koffie met een Twentse traditionele krentenwegge was onze beloning. Hierbij een verkort verslag van Han Bezuijen. Voor een uitgebreider verslag en meer foto’s kijk op de weblog Hcten.blogspot.com

Boerderij Museum "Wendezoele"
Tijdens de koffie vertelde de plaatselijke gids met enthousiasme over de geschiedenis van het platteland van Twente. Na de mooie filmprestatie mochten wij de gebouwen van de boerderij bezichtigen. De boerderij bestaat uit een 19e eeuws boerenwoonhuis, een Saksische schuur, een wagenloods, een zogenaamde spieker, een kookhok met daarin een ouderwetse bakoven, een paraplu (hooiberg) en een geubel (aandrijfmechanisme). Wij konden kennis maken met o.a. het maken van klompen, weven op een antiek weefgetouw, mandenvlechten en nog veel meer. Alles wordt gedaan op de manier zoals het vroeger ging. Een oude traditie is het zandstrooien. Dit werd toegepast om een lemen vloer schoon te maken.
De Noordmolen
Precies volgens het tijdsschema vertrokken wij wandelend naar de oliemolen. De Noordmolen is meer dan 650 jaar oud en verschillende malen gerestaureerd. Sinds 1990 houden vrijwilligers de molen in bedrijf. De oliemolen produceert tegenwoordig lijnolie.
Na de bezichtiging van de molen liepen wij weer terug naar de boerderij voor de lunch.
Kwekerij De Border
De kwekerij heeft meer dan 250 soorten rozen en meer dan 4000 bloemen en vaste planten. De ambachtelijke kwekerij wordt grotendeels door vrijwilligers onderhouden. Ook kun je er verse groenten kopen uit de moestuin.

Zoutmuseum
Na een korte koffie/theepauze gingen wij met de auto naar het centrum van Delden. In de hoofdstraat is in het voormalige gemeentehuis nu het zoutmuseum gevestigd. In 1886 liet Baron van Heeckeren van Wassenaer op het landgoed Twickel te Delden boringen naar drinkwater uitvoeren. Het water dat naar boven kwam was echter niet te drinken: het was zout. Zo werd ontdekt, dat de Twentse bodem zoutlagen bevatte. Na de Eerste Wereldoorlog startte men in Twente met de zoutwinning. Zout is een kostbare bodemschat. In het Zoutmuseum kregen wij uitleg wat men vroeger met zout deed en waarom het nu nog steeds belangrijk voor ons is. Na het bezoek aan het zoutmuseum gingen wij in een stoet naar Almelo waar wij in het restaurant "Wok in Vuur en Vlam" het diner kregen.
Wikken, wegen en wokken
Wokken is een eeuwenoude Chinese kooktraditie. Al twee duizend jaar geleden kozen de Chinese kooplieden bij de eettentjes op straat allerlei soorten vis, vlees en groenten uit. Zij lieten de ingrediënten al la minuut bereiden in een grote pan met een hoog opvlammend vuur eronder. Wokken is gezellig maar vooral gezond. Door de korte bereidingstijd blijven vitamines, geur en smaak optimaal bewaard. Iedereen liep langs het buffet en genoot van de onbeperkte menukeuze. Wij hebben de passie van de Aziatische keuken geproefd, het avontuur van het wokken beleefd en genoten van de Oosterse gastvrijheid. Een heerlijke culinaire belevenis. Om 20.00 uur gingen wij voldaan en met een goed gevoel terug naar huis.

Mede namens de overige deelnemers wil ik de oganisatoren (Gerrit en Eefje Verwoerd) en de uitvoerende producenten (Jan Koster en Els Dirven) bedanken voor deze fantastische Hollanddag 2008.

Han Bezuijen (neef van Gerda Sallehart-Vink)



Wilt u reageren op dit artikel, klik dan op REACTIES hieronder of stuur een email naar de weblog beheerder via deTeiding@gmail.com of via de redactie op teiding@hotmail.com

Geen opmerkingen: