woensdag 1 oktober 2008

Mannen koken voor de vrouwen bij Carel de Boer

– tweede les.

In de keuken van Theo Bolt met assistentie van Carel de Boer werden Jos Hoppers de eerste grondbeginselen van het koken bijgebracht. Nu is de tweede les bij Carel thuis in Playa de las Americas, en dat terwijl hij nog midden in de verbouwing van de keuken zat, om Jos verder te bekwamen in de kookkunst.
Voor alle duidelijkheid heren, hier en daar hangen nog wat losse elektra draden dus even opletten dat je niet onder stroom komt te staan. Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. Kunnen we de keuken zo wel gebruiken, want zo te zien ontbreekt er hier en daar nog het een en ander meldt Mentor Theo.
Carel lakoniek: “ Met rubberzolen onder je schoenen kan er weinig gebeuren, het is net als tijdens kamperen een beetje improviseren”. Alles is hier goed verzekerd - en jullie ook hoop ik!
We laten de drank nu staan en gaan aan de slag, de dames worden ongeduldig.
Wat schaft vandaag de pot vragen wij ons af? Welnu mijne heren een echte Westfriese- Enkhuizer Preitaart. Hier en daar persoonlijk wat opgeleukt, want hij moet als stevige kost overkomen grijnst Carel. Nou dat mag je wel zeggen, aan die bossen prei te zien, heb je zeker een paard op je balcon staan die mee gaat eten.
Hoe krijgen we het in vredesnaam in dat bak-blikkie vraagt Jos verbaasd?
Als we klaar zijn met wokken, dan hou je nog een paar handen vol over en past het er ruim in.
Kijk mannen de gehele binnenzijde van het bakblik wordt bekleed met roomboter- bladerdeeg. Hoe kom je daar aan vraagt Theo, ik het in geen enkele winkel kunnen vinden wel gewoon bladerdeeg. Simpel je neemt bladerdeeg en met de staalborstel klop je er mooie kleine gaatjes in.
Dan insmeren met roomboter en een nachtje inlaten trekken. Zeg, dat is toch niet die staalborstel waar je van de week je balconhek mee stond te ontroesten?. Carel haalt zijn schouders op; dat is het wel, maar hij is nu loepzuiver schoon, want hij is twee keer in de afwasmachine geweest.
Ik kan momenteel al die keukenassocoires niet kwijt, dus nood breekt wet en het werkt perfect zoals je ziet.
Na het bladerdeeg, de bodem goed bedekken met gerookte bacon en daarop strooien wij een dikke laag geraspte oude kaas, van het soort zoals Oud Amsterdam.
Vooraf een paar rode uien snijden en aanbakken, de gesneden en gewassen prei mee wokken, het vocht afgieten. De rest van de werkwijze en ingredienten staan hier op het klad blok en vraagt verder geen uitleg.
Dat is wel erg kort door de bocht moppert Jos, ik kan het niet zo snel volgen, ik ben boven de 60 weet je, maar ok, niet meer niet lullen maar vullen die handel.
Neem het recept maar mee, dan kan je het nog eens rustig na lezen en vooral veel oefenen.
Tegen de tijd dat je hele familie geen preitaart meer lust, en ze worden winderig, ken je het recept uit je hoofd. Als voorgerecht Theo en Jos serveren wij echte verse Texelse mosselen. Ik heb ze al gemarineerd volgens een oud Enkhuizer recept, en daarna smoren we ze in de oven.
Enkhuizers zijn daar ware meesters in. Zeeuwen hebben wel de naam, maar let maar eens op als je gekookte of gebakken mosselen in Zeeland besteld.
Vaak een wat onherkenbaar louche soort, van het type ik “worstel en kom boven” drijven als je ze op hebt, mede door het gepeperde prijskaartje.
Mijn zwager was er niet zo blij mee, dat hij op zijn vakantie naar Tenerife mosselen in zijn koffer mee moest nemen.
De betaling van zes kg overgewicht slikte hij als zoete koek, die waren toch voor mijn rekening, maar de gedachte dat als zijn koffer zoek zou raken en de geweldige stinkpartij die zou kunnen ontstaan maakte van hem in het vliegtuig een regelrechte zenuwlijder.
Het eerste wat hij zei toen we elkaar begroeten was “Carel ik heb veel voor je over maar hier trap ik nooit meer in Klojo, ik ben op van de zenuwen!”.
Ondanks diverse improvisaties was het eten van topkwaliteit.
Rita van Carel zorgde voor het nagerecht: Roomijs met diverse soorten verse vruchten, slagroom en drambui. Tot slot een stevige Irish koffie met kersenbonbons toe.
Rond en vol strompelde we van de tafel om nog even na te sudderen. Al met al leverde de mannen weer een uitstekende prestatie. En de vrouwen, ze hebben weer genoten van het koken en het verwennen door de mannen.

Carel de Boer.


Wilt u reageren op dit artikel, klik dan op REACTIES hieronder of stuur een email naar de weblog beheerder via deTeiding@gmail.com of via de redactie op teiding@hotmail.com

Geen opmerkingen: