zaterdag 2 februari 2008

Kool op de kaart

In deze tijd van het jaar staat er vaak kool op de kaart. Logisch, want veel kolen zijn uitgesproken wintergroentes. Dat ze ook nog eens boordevol vitamines en mine-ralen zitten, veelal vriendelijk geprijsd zijn en zich lenen voor uiteenlopende gerech-ten, is daarbij helemaal mooi meegenomen.

Rode en witte kool

Deze kolen zijn allebei sluitkolen en uitgesproken wintergroentes. Ze kunnen enkele weken op een koele plaats bewaard worden. Aangesneden witte of rode kool is verpakt in vershoudfolie in de koelkast ongeveer een week houdbaar. Panklaar gesneden kool is beperkt houdbaar. Rode en witte kool worden op dezelfde manier behandeld: lelijke buitenste bladeren verwijderen; de kool verticaal in vier parten snijden; de stronken eruit snijden en de stukken in smalle sliertjes snijden. De blauwrode kleur van rode kool wordt veroorzaakt door een natuurlijke kleurstof. De intensiteit van deze rode kleur verschilt per ras. Tegenwoordig worden ook kleine kooltjes geteeld die geschikt zijn voor 1 en 2 persoonshuishoudens.

Chinese kool

De groeiwijze van Chinese kool lijkt een beetje op die van andijvie, vandaar dat ook de behandeling min of meer hetzelfde is: beschadigde of verkleurde bladeren verwijderen; was de struik in zijn geheel in ruim water. Uitschudden en snijd deze in de lengte doormidden. Snijd het onderste deel van de stronk eruit en snijd de rest van de koolhelften, afhankelijk van het recept, in smalle of iets bredere reepjes.

Paksoi

Deze koolsoort is van oosterse afkomst en nauw verwant aan Chinese kool. De voorbehandeling is hetzelfde. Omdat de dikke stengelstukjes minder snel gaar zijn dan het bladgroen, dienen ze iets eerder in de pan of wok te worden gedaan dan het bladgroen. Bladkoolgroentes slinken nogal tijdens het koken, daarom hoeft er maar weinig water toegevoegd te worden. Vanwege het nitraatgehalte is het 't beste het kookvocht weg te gooien en geen restjes gekookte paksoi te bewaren. Paksoi is ongeveer een week in de koelkast houdbaar.

Boerenkool is helaas niet op Tenerife te krijgen! De enige manier om het hier te eten is door het uw visite mee te laten nemen (in de koffer!); voorgesneden verpakt. bij aankomst op Tenerife thuis direct in de vriezer. Als je het eet, waan je je weer in Nederland! Boerenkool is los ver-krijgbaar maar ook voorgesneden in zakken. Losse boerenkool kan in een open zak ongeveer twee dagen op een koele plaats worden bewaard en ca. 1 week in de koelkast. Voorver-pakte gesneden boerenkool is beperkt houdbaar in de koelkast.

Tips:

Met uitzondering van rode kool hebben alle koolsoorten baat bij een korte bereidingstijd om te voorkomen dat er een chemische omzetting plaatsvindt van de in de kool aanwezige zwavel, waardoor het typische “koolluchtje” ontstaat en omdat door te lang koken veel waardevolle voedingsstoffen als vitamines en mineralen verloren gaan. Tenslotte omdat een lange kooktijd de kool minder goed verteerbaar en minder lekker maakt. Alleen rode kool wordt lekkerder als hij lang wordt gestoofd; de typische koollucht is bij deze koolsoort minder storend aanwezig.

Rode kool met appel en rösti

1 rode kool (ca. 750 gr.) - 50 gr. boter - 4 kruidnagels - 1 eetl. suiker - zout - 2 zachtzure appels, in stukjes - versgemalen peper - 1 eetl. olijfolie - 600 gr. rösti (diepvries)

Verwijder de stronk van de kool en schaaf de bladeren of snijd deze in smalle repen.

Verhit de helft van de boter en fruit hierin de kool met de kruidnagels 5 minuten. Voeg 150 ml. heet water, de suiker en het zout naar smaak toe en breng alles aan de kook. Kook zachtjes 25 minuten. Schep de laatste 10 minuten de appelstukjes erdoor. Voeg peper naar smaak toe. Verwijder de kruidnagels. Verhit intussen de rest van de boter met de olie en bak hierin de rösti al omscheppend krokant volgens de aanwijzing op de verpakking.

Lekker met: worstjes, speklapjes of gehaktballen.

Tip: vervang het water door appelsap of neem in plaats van suiker, honing.

Stamppot met paksoi, geitenkaas en noten

2 eetl. rode wijnazijn - 2 rode uien, in smalle ringen - versgemalen peper - zout - 2 sinaasappels - 1 kg. kruimig kokende aardappelen, geschild en gehalveerd - 2 eetl. olijfolie - 1 struik paksoi, in repen gesneden - 250 gr. zachte geitenkaas, verkruimeld - 75 gr. walnoten, grof gehakt.

Meng de wijnazijn door de uiringen en strooi er peper en zout over. Boen de sinaasappelen schoon. Rasp 1 eetl. van de schil en pers de vruchten. Kook de aardappelen met zout in ca. 20 min. gaar. Kook het sinaasappelsap en de rasp in tot de helft. Giet de uien af. Verhit de olijfolie en roerbak de paksoi hierin 3 minuten. Stamp de gare aardappelen fijn met de helft van de geitenkaas en de helft van de noten. Voeg de ui, paksoi, sinaasappelsap en peper en zout naar smaak toe. Bestrooi het gerecht met de rest van de geitenkaas en de noten.

Tips: - voeg 1 eetl. honing aan het sinaasappelsap toe
in plaats van paksoi is Chinese kool ook heel lekker






Wilt u reageren op dit artikel, klik dan op REACTIES hieronder of stuur een email naar de weblog beheerder op info@jvm07.com.

Geen opmerkingen: