vrijdag 11 januari 2008

Tenerife en het water


Tenerife en het water

Het is zo vanzelfsprekend: je draait de kraan open en er komt water uit. Maar heeft u zich wel eens afgevraagd hoe men hier op Tenerife aan het water komt? Nee, niet via pijpleidingen vanaf het vaste land. Hoe dan wel, dat kunt u hieronder lezen.

De watervoorziening door het toepassen van gangen (galerías).

Een galería is een tunnel met één enkele uitgangsmond (bocamina) en met een doorsnede van 2 bij 2 meter, geboord met de bedoeling om water te kanaliseren. Of dat ook lukt hangt van een heleboel factoren af zoals o.a.: de plek, de lengte, de eigenschappen van de tunnel en de oppervlaktepositie.

In Tenerife bestaan 1.051 galerías met een totale uitgeboorde lengte van 1.680 kilometer; tezamen leveren die een totale watermassa van 120 kubieke hectometer per jaar.

Afhankelijk van de bouweigenschappen onderscheiden we verschillende soorten galerías: conventioneel, via een onderaardse gang, met een opkomende gang en met een put. Van de genoemde typen is de conventionele galería de meest voorkomende en vergeleken bij de anderen wordt 93% van het water op deze manier gewonnen.

Aan het einde van de negentiende eeuw werden voornamelijk gangen geboord op punten waar duidelijk het bestaan van onderaards water vast was te stellen, namelijk in streken waar al natuurlijke bronnen bestonden.

Vanaf dat moment werden de boorwerkzaamheden geïntensiveerd, waardoor het aantal gangen aanzienlijk toenam. De verdeling over het gebied was echter niet gelijkmatig. De eerste boringen beperkten zich tot de bergketen van La Esperanza, voornamelijk vanwege zijn noord- en zuidhelling en van hieraf breidden ze zich uit over de rest van het eiland, eerst over de noordhellingen en daarna over de zuidelijke.

Midden jaren zestig werden meer dan 90% van de nu bestaande gangen geboord waarmee aan het einde van dit decennium de maximale capaciteit werd bereikt.

Vanaf dat moment en ondanks dat men doorging met de boringwerkzaamheden, verminderde het aantal galerías gestaag. Deze vermindering was echter niet gelijkmatig op het eiland.

Winning door middel van putten.

Een put is een verticale boring over het algemeen in cilindrische vorm waarbij de doorsnede veel kleiner is dan de diepte. De eerste putten dateren uit de zeventiende eeuw en ondanks het grote aantal putten, was het totale resultaat niet indrukwekkend. De diepere putten zijn voornamelijk in de laatste veertig jaar geslagen; ze ontstonden omdat steeds minder water uit de galerías werd verkregen.

In Tenerife zijn 393 putuitmondingen met een totale uitgeboorde lengte van rond de 103 kilometer. Oorspronkelijk bevonden deze putten zich dichtbij de kust maar in de loop der jaren en door verschillende omstandigheden zijn er ook verder van de kust vandaan putten geslagen. De “nieuwere” putten vind je op een hoogte tussen de 500 en de 600 meter.

Wat de diepere putten betreft zijn er - afhankelijk van de constructie - conventionele of Canarische putten. In alle gevallen moeten pompinstallaties gebruikt worden, vanaf de vindplaats tot aan de putrand, om het gewonnen water te kunnen benutten.

Het pompsysteem is heel verschillend, het hangt af van de plek op het eiland en van het jaargetijde en het is daarom ingewikkeld om vast te stellen wat de precieze opbrengst aan water per jaar is. Middels deze putten wordt ongeveer 64 kubieke hectometer water gewonnen.


De kwaliteit van het water.

Voor de controle en de ontwikkeling van de waterkwaliteit worden regelmatig uitgebreide analyses uitgevoerd in alle fases waarbij het water wordt gewonnen.

In Tenerife vormen de onderaardse voorraden de belangrijkste bron voor ons drinkwater en voor ons agrarisch gebruik; bij elkaar de twee grootste waterverbruikers. Wat betreft de kwaliteit van het water voldoet Tenerife over het algemeen aan de vastgestelde normen, hoewel hier en daar soms wel een te hoge concentratie wordt vastgesteld wat betreft fluor, natrium en nitraat.
Wilt u reageren op dit artikel, klik dan op REACTIES hieronder.

Geen opmerkingen: