woensdag 5 maart 2008
Haantje in de top en gevulde eieren
Haantje in de top!
Nodig voor ongeveer 10 haantjes:
1 kg. patentbloem - 20 gr. zout - 2 eieren - 400 ml. water - 60 gr. verse gist (gedroogde kan ook; instructies op de verpakking volgen) - 150 gr. roomboter en 10 krenten voor de oogjes.
Het lijkt allemaal zo simpel, maar pas op!
Eerst gaan we deeg maken: bloem, zout, eieren, water en gist gaat bij elkaar, goed mengen en dan de boter erdoor kneden. Kneden tot je er een “vlies” van kunt maken; dan zit het deeg vol energie. Het moet droog aanvoelen.
Nu moet het deeg ruim een half uur op kamertemperatuur rijzen. Dek het deeg af, zodat het niet uitdroogt. Het deeg daarna in porties van 150 gram verdelen. Dan komt het “oppunten”; de punten van elke portie naar binnen vouwen en het deeg als een klein stokbrood vormen. Nu “los laten komen”, gewoon even laten liggen, op de een of andere manier wordt het deeg nu vormbaar.
Met een schaar kunt u nu uw broodhaantje vormen, gewoon knippen. Wat ook kan is met een stempel uitsteken. Smeer de haan daarna in met eiwit voor de mooie glanzende kleur. Schuif je baksels in een voorverwarmde oven op 210ºC. Zet na 5 minuten de temperatuur terug naar 185 graden en als het goed is, is je broodhaan dan prachtig bruin gebakken.
Gevulde eieren op 8 verschillende manieren
(voor 4 personen)
4 eieren - 2 eetlepels mayonaise - peper en zout
Eieren koken, pellen en halveren en de dooiers eruit halen; Eigeel fijnprakken met mayonaise. De gewenste ingrediënten toevoegen en op smaak brengen met peper en zout. Koud wegzetten.
1.Met tonijn en olijven: 50 gr. gepureerde tonijn door eimengsel mengen en met
schijfjes olijf garneren.
2. Met ansjovis: 4 fijngehakte ansjovisfilets met 1 eetl. kappertjes door het eimengsel
doen. Garneer met een opgerold stukje ansjovis.
3. Met garnalen: 50 gr. grof gehakte gekookte garnalen door het eimengsel mengen
met 1 theel. dille en een beetje citroensap. Met een garnaal garneren.
4. Met rauwe ham: 50 gr. fijngehakte ham en 1 eetl. gesnipperde bieslook door het
eimengsel doen. Met aspergepunten garneren.
5. Met gorgonzola: 50 gr. gorgonzola fijnprakken en met eimengsel mengen. Versier
het met een reepje tomaat.
6. Met kruiden: 2 eetl. gehakte kruiden (maakt niet uit wat als het maar heel fijn is),
één eetl. zeer fijn gesneden sjalotje en wat mosterd door het eimengsel mengen.
Versier het met kervel.
7. Met parmezaanse kaas en tomaat: 1 eetl. geraspte kaas en een eetl. ontvelde en fijn
gesneden tomaat met eimengsel mengen. Garneer met basilicum.
8.Met gerookte forel of zalm: 50 gr. gerookte forel fijnprakken en door het eimengsel
mengen. Garneer met peterselie of kervel.
Wilt u reageren op dit artikel, klik dan op REACTIES hieronder of stuur een email naar de weblog beheerder op info@jvm07.com.
Nodig voor ongeveer 10 haantjes:
1 kg. patentbloem - 20 gr. zout - 2 eieren - 400 ml. water - 60 gr. verse gist (gedroogde kan ook; instructies op de verpakking volgen) - 150 gr. roomboter en 10 krenten voor de oogjes.
Het lijkt allemaal zo simpel, maar pas op!
Eerst gaan we deeg maken: bloem, zout, eieren, water en gist gaat bij elkaar, goed mengen en dan de boter erdoor kneden. Kneden tot je er een “vlies” van kunt maken; dan zit het deeg vol energie. Het moet droog aanvoelen.
Nu moet het deeg ruim een half uur op kamertemperatuur rijzen. Dek het deeg af, zodat het niet uitdroogt. Het deeg daarna in porties van 150 gram verdelen. Dan komt het “oppunten”; de punten van elke portie naar binnen vouwen en het deeg als een klein stokbrood vormen. Nu “los laten komen”, gewoon even laten liggen, op de een of andere manier wordt het deeg nu vormbaar.
Met een schaar kunt u nu uw broodhaantje vormen, gewoon knippen. Wat ook kan is met een stempel uitsteken. Smeer de haan daarna in met eiwit voor de mooie glanzende kleur. Schuif je baksels in een voorverwarmde oven op 210ºC. Zet na 5 minuten de temperatuur terug naar 185 graden en als het goed is, is je broodhaan dan prachtig bruin gebakken.
Gevulde eieren op 8 verschillende manieren
(voor 4 personen)
4 eieren - 2 eetlepels mayonaise - peper en zout
Eieren koken, pellen en halveren en de dooiers eruit halen; Eigeel fijnprakken met mayonaise. De gewenste ingrediënten toevoegen en op smaak brengen met peper en zout. Koud wegzetten.
1.Met tonijn en olijven: 50 gr. gepureerde tonijn door eimengsel mengen en met
schijfjes olijf garneren.
2. Met ansjovis: 4 fijngehakte ansjovisfilets met 1 eetl. kappertjes door het eimengsel
doen. Garneer met een opgerold stukje ansjovis.
3. Met garnalen: 50 gr. grof gehakte gekookte garnalen door het eimengsel mengen
met 1 theel. dille en een beetje citroensap. Met een garnaal garneren.
4. Met rauwe ham: 50 gr. fijngehakte ham en 1 eetl. gesnipperde bieslook door het
eimengsel doen. Met aspergepunten garneren.
5. Met gorgonzola: 50 gr. gorgonzola fijnprakken en met eimengsel mengen. Versier
het met een reepje tomaat.
6. Met kruiden: 2 eetl. gehakte kruiden (maakt niet uit wat als het maar heel fijn is),
één eetl. zeer fijn gesneden sjalotje en wat mosterd door het eimengsel mengen.
Versier het met kervel.
7. Met parmezaanse kaas en tomaat: 1 eetl. geraspte kaas en een eetl. ontvelde en fijn
gesneden tomaat met eimengsel mengen. Garneer met basilicum.
8.Met gerookte forel of zalm: 50 gr. gerookte forel fijnprakken en door het eimengsel
mengen. Garneer met peterselie of kervel.
Wilt u reageren op dit artikel, klik dan op REACTIES hieronder of stuur een email naar de weblog beheerder op info@jvm07.com.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten